Over NBV Webinars | Honing

NBV Webinars | Honing

Els Voorbij, voorzitter van het Bijkersgilde vertelt in dit webinar alles wat je moet weten over honing. Van de oogst tot aan de keuring. 

De voorbereidingen voor een succesvolle oogst Een succesvolle honingoogst begint lang voor de daadwerkelijke oogst. Het belangrijkste aspect van de voorbereiding is de verzorging van de bijenvolken. Uiteraard moeten bijenhouders de volken blijven controleren op gezondheid, sterkte en de aanwezigheid van voldoende voer. Bij een goede dracht en een overvloed aan honing kan het overschot worden geoogst. Het tijdig plaatsen van de honingkamers is dan ook essentieel zodat de bijen ruimte hebben om hun honing op te slaan.

Het oogsten De oogst van honing gebeurt gewoonlijk na een overvloedige dracht, tijdens de late zomer of begin herfst wanneer de honingraten vol zijn. Het proces begint met het voorzichtig verwijderen van de bijen uit de honingkamers. Dit kan op verschillende manieren. De volle honingramen worden uit de kast gehaald en de zegelwas, waarmee de bijen de gevulde cellen afdekken, wordt verwijderd. Vervolgens worden de ramen in een honingslinger geplaatst, waar de honing door centrifugale kracht uit de raten wordt geslingerd.

Het verwerken Na de oogst moet de honing worden gezeefd (gefilterd) om wasdeeltjes, dode bijen en andere onzuiverheden te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de honing helder is en aangenaam om te consumeren. Vervolgens wordt de honing vaak gerijpt in een bezinktank, waar onzuiverheden naar de oppervlakte stijgen en kunnen worden verwijderd. (Afhankelijk van de voorkeur kan de honing daarna worden gepasteuriseerd, wat fermentatie voorkomt en de houdbaarheid verlengt, of rauw worden gelaten om alle natuurlijke voedingsstoffen en enzymen te behouden.) Doen we niet, alleen de industrie doet dat

De Keuring Het keuren van honing is een gedetailleerd proces dat verzekert dat de honing voldoet aan kwaliteits- en zuiverheidsnormen alleen kwaliteitsnormen. Dit kan zowel sensorisch (smaak, geur, kleur en consistentie) als via laboratoriumtests gebeuren, waar gekeken wordt naar vochtgehalte, zuurgraad, HMF-gehalte, elektrische geleiding en optische rotatie.en de aanwezigheid van ongewenste stoffen zoals antibioticaresiduen. Voor honing die bestemd is voor commerciële verkoop, zijn er specifieke wettelijke eisen waaraan voldaan moet worden. (Geldt voor alle honing.) Het is leuk om mee te doen aan een keuring, lokaal of bijvoorbeeld tijdens de studiedagen. Je krijgt dan een rapport met eventuele verbeterpunten en je kunt een oorkonde krijgen als de honing voldoet aan de eisen van het keuringsreglement.

Daarnaast ontwikkelt het Bijkersgilde een keurmerk voor Nederlandse honing. Met dit keurmerk is de consument verzekerd van een Nederlandse honing van hoge kwaliteit.

Programma van NBV-webinar | Honing

Op donderdag 30 mei:
19:15 - 19:30 Inloop en welkom
19:30 - 20:00 Inhoud | deel 1
20:00 - 20:15 Vraag & Antwoord
20:15 - 21:00 Inhoud | deel 2
21:00 - 21:20 Vraag & Antwoord
21:20 - 22:20 Afsluiting

Lees meer over het programma

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
NBV-webinar - NBV Lid Gratis
NBV-webinar - niet NBV-lid € 9,99